Celozrnné žemle /recept DP/
Suroviny:
250 ml vody
3 lyžice oleja
1 lyžica octa
200 g pšeničnej celozrnné múky
100 g hladkej múky
50 g ražnej celozrnnej múky
1 lyžička soli
1 lyžička cukru
1 lyžička sušeného alebo 1/4 čerstvého droždia
Suroviny pridávam do domácej pekárne v poradí ako sú uvedené. Zapnem program "Cesto" a sledujem jeho spracovanie, pretože vždy, aj pri rovnakej gramáži, môže byť jeho konzistencia iná. Záleží to od viacerých faktorov a preto je treba cesto vždy sledovať. Musí vzniknúť pevná guľa, nelepivá, ani sa nesmie rozpadať, takže pri sledovaní spracovania cesta, je občas potrebné buď prisypať múku, alebo doliať tekutinu.
Po vykysnutí si cesto prenesiem na pracovnú dosku a odkrajujem z neho potrebné množstvo na vytvorenie žemličiek. Keď ich mám hotové, nechám ešte pol hodinku podkysnúť a potom pečiem približne 20 minút/220 stupňov.
Upečené žemle okamžite presúvam na mriežku, aby sa nezaparili.
Dobrú chuť ... J.
Diskusní téma: Celozrnné žemle /recept DP/
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.