Cukinový chlieb
- 400g najemno nastrúhanej cukiny
- 200g špaldovej hladkej múky
- 200g celozrnnej pšeničnej múky
- 100g chlebovej pšeničnej múky
- 1 lyžička cukru
- 1,5 lyžičky soli
- 1 lyžička chlebového korenia/rasca
- 2 lyžičky sušeného droždia/ alebo pol čerstvého
- voda /záleží od cukiny
Sú tri možnosti ako spracovať uvedené suroviny. Prvá a najjednoduchšia je domáca pekáreň a program základný. Vymieša, aj sa upečie zároveň.
Druhá možnosť je zvoliť program cesto. Nechať si ho z uvedených surovín umiešať, ale potom ho preložiť do formy, nechať vykysnúť, približne 30-40 minút a upiecť. Prvých 10 minút na 240 stupňov a potom znížiť na 190 stupňov po dobu približne 45 minút.
Tretie možnosť je príprava cesta bez domácej pekárne. Všetky suroviny ručne dôkladne premiešať, pokým nevznikne hladké a pružné cesto. Doba kysnutia a pečenia je totožná ako v bode č. 2
Čo sa týka pridania vody, je to zhodné pre všetky postupy. Voda v tomto recepte nie je potrebná. Vzhľadom k tomu, že cukina jej obsahuje hodne, tak väčšinou si tento recept vystačí bez nej. Ak by sa cesto rozsýpalo, alebo sa príliš rozpadalo, je možné doň doliať trochu tekutiny. Stačí po lyžičiach postupne, aby sa všetky suroviny spojili a cesto ostalo jednotné. Ale po skúsenostiach môžem potvrdiť, že voda v tomto recepte nie je naozaj potrebná.
Do cesta, alebo pred pečením je možné pridať orechy, alebo semienka. Taktiež ovesné vločky, alebo rascu, či hrubú soľ ako posyp. To už záleží na chuti každého z nás.
Dobrú chuť...J.
Diskusní téma: Cukinový chlieb
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.