Pohánkovo karobový perník /bezlepkový/
Úžasný perník bez múky. Inšpirovala som sa na blogu Ethique a musím sa o tento recept podeliť.
Ja som robila len z polovičnej dávky, ale je tak dobrý, že nabudúce dám celú. Takže rozpis na celú dávku, čo by malo odpovedať menšiemu plechu je takýto:
- 300g lúpanej pohánky
- 50g vlašských orechov
- 200ml vody
- 1 malé jablko
- 2 lyžice kokosového oleja
- 1 lyžica perníkového korenia
- 60g cukru /trstinový, kokosový/
- 50 g karobu
- 40g kakaa
- 1 lyžička prášku do pečiva
- pol lyžičky jedlej sódy
- pol lyžičky soli
- 50g hrozienok
- marmeláda na potretie a kokos na posypanie
Pohánku a orechy namočíme, každé zvlášt do misky, najlepšie cez noc.
Po namočení zmixujeme prepláchnuté orechy s vodou, kým nevznikne takzvané mlieko. Približná doba mixovania je 1 minúta. Potom k orechovému mlieku pridáme scedenú a prepláchnutú pohánku, kokosový olej a jablko. Pomixujeme ďalšie dve minútky.
Do väčšej misky si preosejeme karob s kakaom, pridáme k nim prášok do pečiva, sódu, soľ, cukor a perníkové korenie. Poriadne premiešame a postupne k tejto sypkej zmesi pridáme rozmixovanú hmotu. Všetko spojíme, buď ručne metličkou, alebo šľahačom. Keď je hotovo primiešame hrozienka.
Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme približne 35 minút.
Po vychadnutí natrieme domácou marmeládou a posypeme kokosom. Kto si chce tento perník úplne dokonale vylepšiť, môže ho prekrojiť na polovicu, na obe polky naniesť marmeládu a spojiť. A ako bonus, pridať aj trošku marmelády na povrch a posypať napríklad kokosovými chipsami.
Dobrú chuť...J.
Diskusní téma: Pohánkovo karobový perník /bezlepkový/
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.