Pohánkovo karobový perník /bezlepkový/

17.03.2015 09:53

 

Úžasný perník bez múky. Inšpirovala som sa na blogu Ethique a musím sa o tento recept podeliť.

 

Ja som robila len z polovičnej dávky, ale je tak dobrý, že nabudúce dám celú. Takže rozpis na celú dávku, čo by malo odpovedať menšiemu plechu je takýto:

 

  • 300g lúpanej pohánky
  • 50g vlašských orechov
  • 200ml vody
  • 1 malé jablko
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • 1 lyžica perníkového korenia
  • 60g cukru /trstinový, kokosový/
  • 50 g karobu
  • 40g kakaa
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • pol lyžičky jedlej sódy
  • pol lyžičky soli 
  • 50g hrozienok
  • marmeláda na potretie a kokos na posypanie

 

 

Pohánku a orechy namočíme, každé zvlášt do misky, najlepšie cez noc. 

Po namočení zmixujeme prepláchnuté orechy s vodou, kým nevznikne takzvané mlieko. Približná doba mixovania je 1 minúta. Potom k orechovému mlieku pridáme scedenú a prepláchnutú pohánku, kokosový olej a jablko. Pomixujeme ďalšie dve minútky. 

Do väčšej misky si preosejeme karob s kakaom, pridáme k nim prášok do pečiva, sódu, soľ, cukor a perníkové korenie. Poriadne premiešame a postupne k tejto sypkej zmesi pridáme rozmixovanú hmotu. Všetko spojíme, buď ručne metličkou, alebo šľahačom. Keď je hotovo primiešame hrozienka. 

Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme približne 35 minút.

 

Po vychadnutí natrieme domácou marmeládou a posypeme kokosom. Kto si chce tento perník úplne dokonale vylepšiť, môže ho prekrojiť na polovicu, na obe polky naniesť marmeládu a spojiť. A ako bonus, pridať aj trošku marmelády na povrch a posypať napríklad kokosovými chipsami.

Dobrú chuť...J.

 

 

 

Diskusní téma: Pohánkovo karobový perník /bezlepkový/

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.