Špaldový chlieb
400ml cmaru
2 lyžice olivového oleja
160g pšeničnej celozrnnej múky
140g žitnej chlebovej múky
200g špaldovej celozrnnej múky
1,5 lyžičky soli
1 lyžička cukru
1 lyžička sušeného droždia (alebo 1/4 čerstvého, čo odpovedá tak 10-11g)
1 lyžička chlebového korenia
podľa chuti semienka, alebo orechy
Všetky suroviny dáme do formy z domácej pekárne v takom poradí, ako sú uvedené. Veľmi dôležité je sledovať proces výroby cesta, ktoré sa vždy môže "tváriť" inakšie, aj keď sa váha surovín nebude meniť. Vplyv na to má viacero faktorov a preto je potrebné od pekárne, aspoň v prých minútach neodchádzať. Cesto musí byť pevné, spojené, nesmie sa rozsýpať ani rozlievať. V prípade, že sa tak stane, je potrebné dosypať múku, alebo doliať vodu. Keď dosiahneme výsledku pevnej a nelepivej hmoty, môžeme v kľude odísť a ostatné nechať na pekárni.
Po upečení treba chleba vybrať z formy a nechať vychladnúť na mriežke, aby sa nezaparil. Uchovávame zabalený v utierke, nie igelitovom sáčku.
Dobrú chuť...J.
Diskusní téma: Špaldový chlieb
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.