Tekvicové lasagne
12 plátkov lasagní
350g tekvice hokaido /nakrájanej na kocky/
100g mrkve
50g zeleru
50g petržlenu
1 cibuľka
1-2 strúčiky cesnaku
600ml mlieka
1 mozzarela
50g masla
50g špaldovej múky
olivový olej
soľ, korenie
muškátový oriešok, kurkuma
Najprv si pripravíme podusenú zeleninu s tekvicou tak, že na olivovom oleji speníme cibuľku, pridáme na malé kocky nakrájanú tekvičku, rýchlo opečieme, zasypeme nastrúhanou koreňovou zeleninou /mrkva, petržlen, zeler/ a nakoniec najemno nakrájaný cesnak. Chvíľku opekáme, potom podlejeme troškou vody, osolíme, okoreníme, pridáme tak pol lyžičky kurkumy, prikryjeme a dusíme. Medzi dusením si pripravíme bešamelovú omáčku s mozzarelou. Maslo rozpustíme, a na ňom si zasmažíme špaldovú múku. Chviľku miešame, a postupne začneme prilievať mlieko. Za neustáleho miešania počkáme, kým nevznikne hustý bešamel, do ktorého dáme mozzarelu /buď nastrúhanú, alebo nakrájanú na jemné plátky/ a necháme ju v ňom úplne rozpustiť. Nakoniec osolíme a primiešame pol lyžičky nastrúhaného muškátového oriešku. Odporúčam obe omáčky pred plnenením lasagní ochutnať. Hlavne tá bešamelová si pýta viac soli, lebo je bez chuti. Za ten čas, čo sme robili bešamel, by už mala byť prvá zmes hotová. Vyskúšame tak, že keď vidličkou zatlačíme do tekvice, pôjde ľahko rozpučiť, takže ju trošku popučíme, aby neboli v lasagniach veľké kusy.
Teraz si rúru rozohrejte na 180 stupňov a presne by mala byť rozpálená, kým budú lasagne pripravené k pečeniu. Ja plátky lasagní nepredváram. Mám vyskúšané, že počas pečenia krásne zmäknú. Dávam ich do klasickej zapeckacej misy /jánske sklo/. Je dobré si pred plnením obe zmesi od oka rozdeliť na 5 častí. Pretože to vychádza tak, že 5 krát sa dávajú omáčky na seba a medzitým 4 krát lasagne po 3 kusy. Na spodok dáme bešamel, toľko, aby pokryl celý povrch dna. Naň príde tekvicová zmes, potom plátky lasagní. Na každú vrstvu mi vychádzajú 3 ks. Dva idú na dĺžku a jeden na šírku, z ktorého musím kus ulomiť. Potom zas polejeme bešamelom, dáme tekvicovú zmes a 3 plátky lasagní. A znova, až nespotrebujeme všetkých 12 plátkov. Ukončíme vrstvou bešamelu a tekvicovej zmesy. Takto pripravené lasagne zasypeme strúhaným parmezánom.
Pečieme 20 minút prikryté a 15 minút odokryté. Povrch lasagní chytí farbu a je hotovo.
Dobrú chuť...J.
Diskusní téma: Tekvicové lasagne
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.