Špaldový jablčník

15.09.2014 18:33

 

1 maslo /250g/

2 hrnčeky špaldovej celozrnnej hladkej múky

1 hrnček špaldovej celozrnnej /poprípade nahradiť polohrubou múkou/

pol hrnčeka medu /možno aj trošku viac, ak chcete sladšie/

2 žĺtky

citrónová kôra

1 bezfosfátový kypriaci prášok

2-3 lyžice mlieka alebo smotany na zjemnenie

80g mletých vlašských orechov

4-5 jabĺk

škorica

 

Do preosiatej múky pridáme kypriaci prášok, na kocky nakrájané zmäknuté maslo, žĺtky, med, citrónovú kôru a mlieko. Rukami vypracujeme cesto, ktoré dáme do chladničky aspoň na pol hodinku odpočinúť. Nevadí ak bude aj dlhšie, nič sa mu nestane. Potom si ho rozdelíme na dve polovice. Prvú polovicu vyvaľkáme a prenesieme na plech, posypeme polovičným množstvom namletých orechov, poškoricujeme, pridáme nastrúhané jablká, na ne opäť škoricu, zbytok orechov a nakoniec prkryjeme druhou polovicou vyvaľkaného cesta. Pečieme pri 180 stupňoch asi 25 minút.  Upečené a vychladnuté môžeme pocukrovať /ja som vynechala, nedržím doma práškový cukor/, alebo zvoliť zdravšiu variantu a kúsok jablčníka si poliať sirupom, napr. z jačmenného sladu.

Dobrú chuť...J.